تداخلات دارویی و کاربرد کپسول گاباپنتین
گاباپنتین با نامهای تجاری مختلفی از جمله نوروپنتین، گابارون، نورنتین و … شناخته می شود. این نامها ممکن است بر اساس شرکت سازنده و یا نوع فرمولاسیون دارو باشند. داروی Gabapentin در 2شکل قرص و کپسول تولید میشود. امروزه در داروخانهها قرصهای گاباپنتین 100، 300 و 400 میلی گرمی و کپسولهای گاباپنتین 100، 300 و 400 میلی گرمی موجود هستند.

اولین و کم ترین دوز شروع درمان برای بیماری هایی مانند تشنج، سندروم پای بی قرار، درد های نوروپاتی، نورالژی بعد از زونا، گر گرفتگی، کمر درد ، پا درد ، گردن درد ، دیسک کمر ، گرفتگی عضلات و غیره می باشد. نوروپنتین یا Gabapentin با اتصال به کانالهای کلسیم حساس به ولتاژ، عمل مهار دپولاریزاسیون را انجام میدهد. این کانالهای کلسیم در غشای سلولهای عصبی وجود دارند و ورود کلسیم به داخل سلول می تواند باعث تحریک و فعالیت نورونها شود. با اتصال گاباپنتین به این کانالهای کلسیم، ورود کلسیم به داخل سلول را مهار کرده و فعالیت نورونها را کاهش میدهد.
این مکانیسم باعث کاهش درد و برخی از علائم عصبی مانند لرزش و بی قراری میشود که در برخی از بیماریهای عصبی مانند نوروپاتی و دردهای عصبی مرتبط با دیابت و پس از عمل جراحی اعصاب مفید است. دوز و مدت درمان ممکن است بسته به شرایط خاص تحت درمان و سابقه پزشکی و پاسخ فرد به درمان متفاوت باشد. مهم است که دستورالعمل های ارائه شده توسط پزشک خود را دنبال کنید و از گاباپنتین فقط طبق دستورالعمل استفاده کنید تا از عوارض احتمالی یا عوارض جانبی جلوگیری کنید.
کاربرد گاباپنتین
گاباپنتین معمولاً برای درمان شرایط زیر استفاده می شود:
- تشنج: قرص گاباپنتین اغلب در ترکیب با سایر داروها برای درمان تشنج در افراد مبتلا به صرع استفاده می شود.
- درد نوروپاتیک: گاباپنتین همچنین برای درمان درد نوروپاتیک، که نوعی درد ناشی از آسیب به اعصاب است، استفاده می شود. این ممکن است شامل شرایطی مانند نوروپاتی دیابتی، نورالژی پس از هرپس (دردی که بعد از زونا رخ می دهد) یا نوروپاتی محیطی باشد.
- اضطراب: قرص گاباپنتین ممکن است بدون برچسب برای درمان اختلالات اضطرابی، مانند اختلال اضطراب فراگیر (GAD) یا اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) استفاده شود.
- سندرم پای بیقرار: قرص گاباپنتین همچنین ممکن است برای درمان سندرم پای بی قرار (RLS) استفاده شود که وضعیتی است که باعث میل غیرقابل کنترل برای حرکت دادن پاها می شود.
همچنین بخوانید: متوکاربامول برای اسپاسم و دردهای عضلانی
نحوه مصرف گاباپنتین
مصرف این دارو باید طبق دستور پزشک انجام شود؛ زیرا میزان و دوز مصرف در بیماران مختلف متفاوت است. این دارو بر عملکرد سیستم عصبی تأثیر مستقیم دارد؛ بنابراین باید زیر نظر پزشک متخصص مصرف شود. در برخی بیماران ممکن است مصرف دارو در هفتههای اول تأثیری در سریع بهبودی نداشته باشد. در چنین مواقعی هرگز دارو را قطع نکنید؛ زیرا قطع خودسرانه دارو میتواند سبب بروز حملات تشنجی شود. در اغلب بیماران، پزشک تجویز گاباپنتین را با دوز کم شروع میکند، زمانی که بدن بیمار با دارو سازگار شد دوز مصرفی افزایش پیدا خواهد کرد.
میتوانید این دارو را قبل، بعد یا همراه با غذا مصرف کنید. این قرص را نجوید و با استفاده از یک لیوان آب آن را ببلعید. اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید بلافاصله پس از یادآوری حتماً آن را مصرف کنید؛ اما اگر زمان مصرف دوز بعد نزدیک است قرصی که فراموش کردهاید را مصرف نکنید.
اقدامات پیش از مصرف گاباپنتین
- در صورت بارداری یا اقدام به بارداری و شیردهی پزشک خود را مطلع نمایید.
- در صورت سابقه ی مشکلات کلیوی، دیابت بیماری های اعصاب و روان و حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید.
- از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید.

تداخلات دارویی گاباپنتین
- گاباپنتین اثر داروهای دیگر را در بدن شما خنثی نمی کند.
- کاهش اثر داروی گاباپنتین با مصرف داروهای ونوستات (ارلیستات)، مفلوکین(ضد مالاریا)، نمک حاوی منیزیم، داروی میانسرین(ضد افسردگی چهارحلقه ای)،هیدروکسید آلومینیم.
- افزایش اثر داروهای زیر با مصرف گاباپنتین با الکل، برکسانولون(درمان PPD )، سوبوتکس، متوتری مپرازین، متیروسین، آگونیست های اپیوئید، دی فیندرامین، پیریبدیل(آگونیست دوپامین)، پراکسول، روپینیرول(آگونیست غیرارگولینی)، نئوپرو(روتیگوتین)، بلسومرا، تالیدومید(مایرین)، زولپیدم(دریمکس)، نازال، پارالدهید(مسکن)، روهیپنول، فاروکسی، آنتی سایکوتیک بلونانسرین، داروهای تضعیف کننده ی دستگاه عصبی مرکزی.
- افزایش اثر گاباپنتین با مصرف لیتیکان، بروموپرید، سی بی دی، ماریجوانا، کلرمتیازول(خواب آور)، کاربامات، دایمتین(موضعی)، کتانست، هیدروکسیزین(آنتی هستامین)، بریت لوفکس، پلازیل، مینوسیکلین (سیستمیک از انواع تتراسایکلین ها)، مورفین، نابیلون(ضد تهوع)، اوکسوممازین، فیکومپا، روفینامید(ضد تشنج)، سدیم اکسیبات(دارو بیهوشی)، تی اچ سی(تتراهیدروکانابینول)، الیممازین، بریمونیدین (داروی موضعی) گیاه کاوا و مشتقات آن، درونابینول، دوکسیلامین(آنتاگونیست هیستامینی)، لمبورکسانت(درمان بی خوابی)، دروپریدول(مشابه هالوپریدول) و لیسورید مالئات(ضد پارکینسون).
موارد منع مصرف گاباپنتین
- استفاده از گاباپنتین در دوران بارداری باعث ایجاد مشکلاتی مانند تأخیر در رشد نوزاد، تولد زودرس و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در نوزاد میشود.
- بررسیهای انجام شده نشان میدهد که گاباپنتین در شیر مادر اثر گذاشته و میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در کودک شیرخوار شود.
- در افرادی که بیماریهای کلیوی دارند، گاباپنتین باید با دقت و تحت نظارت پزشک مصرف شود. این دارو ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در کلیهها شود.
- گاباپنتین ممکن است باعث ایجاد مشکل در بیماران قلبی شود. در نتیجه، پزشک باید دقت لازم را داشته باشد.
- مصرف گاباپنتین باعث ایجاد خوابآلودگی و افزایش خطر حوادث در رانندگی و استفاده از ماشینآلات شود. در نتیجه در صورت مصرف این داروباید از رانندگی خودداری کرد. همچنین تا زمانی که تأثیرات دارو بر روی بدن شما مشخص نشده است، تصمیم مهمی نگیرید.
- افرادی که از بیماریهای روانی مانند افسردگی رنج میبرند، باید گاباپنتین را تحت نظارت پزشک مصرف کنند؛ چرا که این دارو ممکن است باعث ایجاد تأثیرات منفی بر روی وضعیت روانی بیماران شود.
- در افراد مسن، این دارو ممکن است با عوارض جانبی مختلفی همراه باشد و باید با دقت بیشتری استعمال شود.
عوارض جانبی کپسول گاباپنتین
- خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه و مشکلات بینایی مانند تاری دید از عوارض این دارو میباشد، لذا تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند خودداری نمایید.
- برای سردرد احتمالی ناشی از مصرف این دارو از داروساز خود درمورد داروی ضد درد مناسب سؤال بفرمایید.
- خشکی دهان نیز از علائم مربوط به مصرف این دارو میباشد که با آدامس یا آبنبات فاقد شکر میتوان آن را برطرف نمود.
- در صورت احساس تهوع ناشی از مصرف این دارو،م صرف غذاهای سبک و ساده و پرهیز از غذاهای پرچرب و پر ادویه این مشکل را برطرف میسازد.
- تغییرات گوارشی مانند یبوست و اسهال ممکن است در اثر مصرف این دارو رخ دهد.
- در صورت یبوست یک رژیم مناسب غذایی سرشار از فیبر و مصرف مایعات به مقدار مناسب و در مورد اسهال نیز مصرف مایعات به مقدار کافی مؤثر میباشد.
- افزایش وزن نیز از عوارضی میباشد که ذهن بیماران مصرف کننده را مشغول میکند؛ اما در صورت رعایت یک رژیم غذایی مناسب و داشتن فعالیت بدنی متناسب با وزنتان جای نگرانی در این مورد وجود ندارد.
- از آنجا که مصرف گاباپنتین لثههای شما را حساس میکند، لازم است در مدت درمان با این دارو بهداشت دهان و دندان را کاملاً رعایت نمایید و از مسواک نرم استفاده کنید.
- در صورت بروز علائم آنفولانزا، گرگرفتگی، افزایش فشار خون، تغییرات ناگهانی وزن، تغییرات شدید خلق و خو، مشکلات حرکتی، احساس لرزش، مشکلات خواب و تنفسی، سرفه، تغییرات لثهها، درد عضلانی یا مفصلی، ورم پا و مچ و سایر موارد حتماً به پزشک خود مراجعه نمایید.
برای آگاهی از کاربرد دستگاه بیوفیدبک و نوروفیدبک کلیک کنید.
نظرات کاربران درباره این مطلب :طاهره بختیاری [ 1402-08-07 ]
من گرفتگی عضلات در ناحیه کمر و گردن داشتم دکتر برام گاباپنتین نوشت استفاده کردم بهترم

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .