اوزون تراپی روشی موثر برای درمان خار پاشنه

خار پاشنه زائده استخوانی تیزی در پاشنه پا است که در اثر التهاب موضعی مزمن در محل اتصال تاندون‌های بافت نرم یا فاشیا ایجاد می‌شود. خار پاشنه در پشت پاشنه یا زیر استخوان پاشنه در کف پا قرار دارد. خار پشت پاشنه عمدتاً پی‌آمد التهاب تاندون آشیل (تاندونیت) است که درد و حساسیت پشت پاشنه را شدیدتر می‌کند و برجستگی کف پا را می‌کشد. این عارضه عموماً همراه با التهاب آرنگ کف پا (پلانتار فاسیا)، یعنی مشکلی بروز می‌یابد که باعث التهاب پایین پا به ویژه پاشنه می‌شود.

اوزون تراپی یکی از انواع روش های درمانی است که در طی آن با تزریق میزانی از اکسیژن و نیز انرژی که در طی اوزون تراپی وارد پاشنه پا می شود موجب می گردد که افراد با کاهش دردهایی در بخش های پاشنه پا مواجه باشند. اوزون تراپی در حقیقت شکل فعال اتم اکسیژن در طبیعت است. گاز اوزون خاصیت ضد التهابی، ضد درد، بازسازی سلول ها و بافت های آسیب دیده را دارد. تزریق گاز اوزون در حالت عادی هیچ عارضه ای ندارد و نتایج بهبودی پس از درمان به سرعت نشان داده می ‌شود. تزریق موضعی گاز اوزون توسط پزشک معالج برای بهبود بیمار پس از صدمه، استفاده می شود و ترمیم سلول های آسیب دیده را سرعت می بخشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

علل خار پاشنه

خار پاشنه زمانی اتفاق می‌افتد که کشیدگی طولانی مدت عضله و رباط، بافت‌های نرم پاشنه را فرسوده کند. پاره شدن غشایی که استخوان پاشنه را می‌پوشاند نیز یک دلیل دیگر است. همچنین با افزایش سن پاشنه پا آسیب پذیرتر می‌شود. یک بررسی در مورد درد پاشنه پا در سال 2015 نشان داد که با افزایش سن، پدهای پاشنه فرسوده می‌شوند و قادر به جذب ضربه نیستند. با گذشت زمان، رسوبات کلسیم می‌توانند در زیر پاشنه جمع شوند. این رسوبات برجستگی‌های استخوانی را تشکیل می‌دهند که خار پاشنه هستند.

عوامل خطر خار پاشنه

یک سری موارد وجود دارد که خطر ابتلا به خار پاشنه را افزایش می‌دهد. این موارد عبارتند از:

فعالیت‌های ورزشی: دویدن و پریدن می‌تواند پاشنه پا و قوس پا را سایش دهد.

فعالیت روی سطوح سخت: غالباً راه رفتن، دویدن یا پریدن روی سطوح سخت می‌تواند پاشنه پا را تحلیل ببرد.

ضربه به پاشنه پا: کبودی پاشنه و پاره شدن غشایی که روی آن را پوشانده می‌تواند منجر به خار پاشنه شود.

پیر شدن: مطالعه‌ای در سال 2008 نشان داد خار پاشنه در مردان و زنان مسن معمول است.

زن بودن: یک مطالعه معتبر در سال 2014 نشان داد که خار پاشنه در زنان بیشتر از مردان است.

اضافه وزن: محققان همچنین دریافتند خار پاشنه به چاقی مربوط است.

کفش نامناسب: غالباً پوشیدن کفشی که سایز مناسب نداشته باشد، حمایت کافی را فراهم نمی‌کند یا اصلاً ساپورتی به همراه نخواهد داشت.

برخی از بیماری‌های زمینه‌ای نیز وجود دارند که ممکن است باعث خار پاشنه شوند. از جمله:

  1. آرتریت واکنشی (بیماری رایتر)
  2. اسپوندیلیت آنکیلوزان
  3. هیپروستوز اسکلتی ایدیوپاتیک انتشاری
  4. ورم کف پا
عکس اوزون تراپی خار پاشنه

علائم خار پاشنه

از نشانه ها و علائم خار پاشنه پا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تشخیص خار پاشنه

پزشک هنگام معاینه اطراف مفصل را با دقت بررسی می‌کند تا محل دقیق درد و علت درد پاشنه پا را مشخص کند، وی گاهی اوقات حین معاینه و لمس کف پا به وجود خار پاشنه پا پی می‌برد. به منظور بررسی مفصل‌ها و استخوان‌ها دستور انجام پرتونگاری (اشعه ایکس) یا دیگر آزمایش‌های تصویربرداری را می‌دهد.

مزایای اوزون تراپی

نحوه اوزون تراپی خار پاشنه

پس از معاینه پزشک میزان نیاز فرد بیمار به تزریق اوزون را ارزیابی می‌کند. پزشک ناحیه را لمس کرده و هر نقطه تزریق را با نشانگر مشخص می‌کند. سپس هر یک از نقاط ضدعفونی می‌شوند تا احتمال عفونت کاهش یابد. در مرحله بعد پزشک سرنگ را با اوزونی که توسط ژنراتور متصل به اکسیژن با گرید پزشکی تولید شده است، پر می‌کند. سپس اوزون به نقاط منتخب تزریق می‌شود. اکثر بیماران هنگام تزریق فشاری را احساس می‌کنند. در صورت احساس سوزش بلافاصله تزریق متوقف می‌شود. سوزش اغلب ظرف مدت 2 تا 5 دقیقه یا کمتر از بین می‌رود.

اقدامات قبل از اوزون تراپی خار پاشنه

پیش از هرگونه درمان، سابقه سلامتی و داروهای فعلی شما توسط پزشک بررسی می‌شود. پزشک همچنین در مورد اینکه آیا داروهای ضد انعقادی (رقیق کننده خون)، از جمله آسپیرین مصرف کرده‌اید یا خیر سؤال می‌کند.

اینستاگرام دکتر علی فرخانی

مراقبت بعد از اوزون تراپی خار پاشنه

  1. دو روز استراحت داشته باشید و از انجام فعالیت های سنگین خودداری نمایید. با این کار مانع بروز اختلال در روند بهبودی و ساخت کلاژن خواهید شد.
  2. برای کاهش التهاب ، به مدت 48 ساعت از پدهای گرم و سپس کمپرس یخ و در انتها بالا نگداشتن موضع تزریق ( برای اندام های تحتانی ) توصیه می گردد.
  3. به مدت دو هفته در رژیم غذایی خود ، روغن ماهی و مکمل های آن و همچنین پروتئین را بگنجانید.
  4. چنانچه در محل تزریق، احساس درد دارید برای کاهش التهاب و درد، از داروهای مسکن معمولی البته در صورت تأیید پزشک استفاده نمایید و از خوردن داروهایی از قبیل ایبوپروفن و آسپرین و داروهای ضد التهاب خودداری نمایید.
  5. افراد بعد از حدود 2 الی 3 هفته پس از تزریق ، می توانند فعالیت فیزیکی خود را آغاز نمایند.

تعداد جلسات اوزون تراپی

پس از اولین جلسه درمانی و مورد بررسی قرار دادن تأثیر درمان در ناحیه مورد نظر می توان تعداد جلسات درمان را با توجه به شدت درگیری وناتوانی ناحیه درمان تعیین نمود.

عوارض جانبی اوزون تراپی

در شرایط عادی اوزون تراپی پا روشی ایمن و بدون عوارض جانبی در نظر گرفته می‌شود. عوارض جانبی ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  1. تورم عروق خونی
  2. عفونت در محل تزریق
  3. اوزون درمانی روشی جایگزین است که با تزریق اوزون دربافت ها باعث افزایش میزان اکسیژن بافت ها، ماهیچه ها، لیگامنت ها (لیگامان ها) ومفاصل می شود.

صفحه نوبت دهی

هزینه اوزون تراپی

چندین عامل بر هزینه این روش درمانی تأثیرگذار هستند. این عوامل عبارتند از:

تمامی این عوامل میتوانند بر هزینه اوزون تراپی تأثیرگذار باشند.



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :محراب شریفی [ 1402-04-19 ]
سلام دکتر مطلب بسیار خوبی بود لطفا در مورد اسپوندیلیت آنکیلوزان بیشتر توضیح بدهید.

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان