هر آنچه باید در مورد موبیلیزاسیون بدانید

موبیلیزاسیون در ماساژ درمانی می تواند برای درمان مفاصل و بافت های نرم استفاده شود. حرکت مفاصل زمانی است که یک استخوان یا مهره برای تسکین تنش دردناک، سفتی، درد و بهبود دامنه حرکتی حرکت داده می شود. تحرکات مفصلی با فشارهای مختلف انجام می شود و درجه بندی یک تا پنج دارد. فشار مورد استفاده در تحرکات مفصلی به نتایج مورد نظر بستگی دارد. تحرک بافت نرم یک روش درمانی خاص است که برای از بین بردن سفتی و کاهش درد در بدن از طریق دستکاری دستی استفاده می شود. بافت نرم به ماهیچه ها، رباط ها، تاندون ها و بافت همبند معروف به فاسیا اشاره دارد. تحرک بافت نرم را می توان در مقادیر مختلف فشار از طریق الگوهای ضربه ای مختلف به طور مستقیم بر روی بافت های نرم اعمال کرد. تحرک ها می توانند دامنه حرکت و قدرت را در عضله افزایش دهند.

آنچه در این مطلب میخوانید

چه زمانی از موبیلیزاسیون استفاده می شود؟

موبیلیزاسیون را می توان برای کمک به مفاصل و بافت های نرم استفاده کرد. مواردی که از تحرک مفصل و بافت نرم استفاده می شود عبارتند از:

عضلات سفت:

حرکت بافت نرم برای درمان عضلات سفت استفاده می شود. سفت شدن ماهیچه ها ممکن است به دلایل زیادی رخ دهد. ماهیچه ها می توانند به دلیل آسیب بافت نرم، افزایش تون و انقباضات عضلانی سفت شوند. دلایل سفت شدن عضلات می تواند از استفاده بیش از حد تا استرس عاطفی متغیر باشد. موبیلیزاسیون ها می توانند نواحی سفت بافت های نرم را هدف قرار دهند و به شل شدن آنها کمک کنند. تحرک بافت نرم بر روی ماهیچه های سفت فشار وارد می کند و فیبرهای عضلانی را کشیده می‌کند. اصطکاک تکنیک موبیلیزاسیون همچنین باعث افزایش جریان خون در عضله و افزایش دما می شود. هنگامی که دما افزایش می یابد، فیبرهای عضلانی شل می شوند و امکان حرکت بیشتر را فراهم می کنند.

پس از آسیب دیدگی:

حرکت بافت نرم و مفاصل هر دو می توانند به عنوان تکنیک های ماساژ درمانی برای کمک به شرایط پس از آسیب استفاده شوند. پس از آسیب، بافت های نرم و مفاصل ممکن است سفت و محدود شوند. هنگامی که آسیبی در بافت های نرم رخ می دهد، ماده چسبنده و بافت اسکار به عنوان بخشی از فرآیند بهبود تشکیل می شود. ماده چسبنده و بافت اسکار از نظر بافت شناسی سخت و سفت است و می تواند حرکت را محدود کند. تحرک بافت نرم می تواند به شل شدن بافت های محدود کننده اطراف ناحیه آسیب دیده کمک کند. موبیلیزاسیون به تنظیم مجدد فیبرهای عضلانی به حالت عادی و افزایش دامنه حرکتی کمک می کند. حرکت‌هایی که روی مفصل انجام می‌شود می‌تواند به رفع تنش و تسکین درد کمک کند. هر دو تکنیک با هم می توانند به روند بهبودی صدمات کمک کنند.

درد:

حرکت دادن مفاصل و بافت نرم هر دو می توانند برای درمان درد استفاده شوند. درد می تواند در عضلات به دلیل افزایش تنش و سفتی ایجاد شود. تحرک بافت نرم بافت ها را دستکاری می کند به طوری که گردش خون در یک منطقه افزایش می یابد. افزایش گردش خون باعث می شود عضلات شل شوند و فیبرهای عضلانی شل شوند. مفاصل معمولا سفت می شوند و باعث درد می شوند. تکنیک تحرک مفصل می تواند با ایجاد حرکت بیشتر در مفصل به کاهش سفتی کمک کند.

سفتی مفصل:

موبیلیزاسیون می تواند به درمان سفتی مفاصل کمک کند. سفتی مفاصل یک علامت رایج است که در بسیاری از مفاصل بدن رخ می دهد. هنگامی که مفاصل سفت می شوند، حرکت محدود می شود و باعث افزایش درد می شود. موبیلیزاسیون مفاصل شروع به حرکت دادن مفاصل می کند به طوری که آنها شل شده و حرکت بازیابی شود.

عکس موبیلیزیشن

اثرات فیزیولوژیکی موبیلیزاسیون چیست؟

ماساژ موبیلیزاسیون می تواند اثرات فیزیولوژیکی مهمی بر بدن ایجاد کند. اثرات فیزیولوژیکی آن عبارتند از:

افزایش دما:

تحرک ها باعث افزایش دما در بافت های نرم می شوند و می توانند پاسخ آرامش را تحریک کنند. پاسخ آرام سازی در بدن پیام های بازدارنده ای از سیستم عصبی تولید می کند. پیام های بازدارنده اثری متضاد از پیام های تحریک کننده ایجاد می کنند. پیام‌های بازدارنده پیام‌های آرامش‌بخشی را به ماهیچه‌ها ارسال می‌کنند که باعث کاهش تون می‌شود. افزایش دمای ماهیچه ها برای شل شدن و کشش موثر بافت ها مهم است.

افزایش خاصیت ارتجاعی بافت:

موبیلیزاسیون ها همچنین کشسانی بافت را افزایش می دهند. تحرک ها را می توان در جهت فیبرهای عضلانی یا به صورت عرضی انجام داد تا به افزایش خاصیت ارتجاعی کمک کند. خاصیت ارتجاعی بافت در عضلات برای انعطاف پذیری عضلات و دامنه حرکت در اطراف مفصل مهم است.

شکستن و تنظیم مجدد فیبرهای کلاژن:

تحرک بافت نرم به شکستن و تنظیم مجدد فیبرهای کلاژن در عضلات کمک می کند. فیبرهای کلاژن را می توان از مواد زائد و اسیدی که در بدن انباشته می شود تولید کرد. فیبرهای کلاژن می توانند دسته هایی از گره ها را ایجاد کنند که درون ماهیچه ها قرار می گیرند. گره ها می توانند انعطاف پذیری ماهیچه ها را محدود کرده و در صورت فشرده شدن بر روی اعصاب باعث ایجاد درد شوند. از موبیلیزاسیون ها می توان برای برجسته کردن گره های تنگ و کمک به شکستن آنها استفاده کرد. با شکستن فیبرهای کلاژن، می توان آنها را دوباره به شکل طبیعی بازگرداند.

اعضای معمولی بدن که با موبیلیزاسیون درمان می شوند

بسیاری از اعضای بدن و مفاصل مشترک وجود دارد که می توان آنها را با موبیلیزاسیون درمان کرد. اعضای متداول بدن که با موبیلیزاسیون درمان می شوند عبارتند از:

بررسی تأثیر آنی ماساژ و موبیلیزاسیون نقاط مختلف بدن

براساس‌ مطالعه‌ای در سال 2005، بهبود فوری و قدرت گرفتن ماهیچه را در بزرگسالان سالم پس از ماساژ و موبیلیزاسیون نشان داد. طبق مطالعه‌ای دیگر علاوه بر قدرت گرفتن ماهیچه، استقامت گرفتن آن نیز مورد بررسی قرار گرفت و به طور ضمنی بیان شد که بلافاصله پس از ماساژ، بهبود در استقامت داشتن بیشتر از بهبود قدرت گرفتن بود.

همچنين ورزشکار یا غیر ورزشکار بودن فرد ممکن است بر اثربخشی ماساژ برای عملکرد تاثیر بگذارند. عملکرد عضلانی در ورزشکاران نزدیک به اوج خود است، اما غیر ورزشکاران از اوج عملکرد خود فاصله زیادی دارند. بنابراین، ماساژ ممکن است اثرات مثبت بیشتری در افراد غیر ورزشکار داشته باشد. مکانیسم ماساژ بر عملکرد عضلانی به طور کامل شناخته نشده است و مطالعات بیشتری برای بررسی اثرات ماساژ بر عملکرد ماهیچه‌ها مورد نیاز است.

برای آشنایی بیشتر با نوار عصب و عضله و کاربردهای آن کلیک کنید. شما می توانید برای انجام تست نوار عصب و عضله به کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی دکتر فرخانی در اصفهان مراجعه نمایید.



نظرات کاربران درباره این مطلب :ضرورت [ 1402-08-13 ]
سلام آقا ی دکتر برای کسی که کمر درد داره ولی دیسک کمر نداره آیا مناسبه من همیشه کمر درد دارم ولی ام آر آی دادم دیسک هم نداشتم واقعا خسته شدم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان
عمل جراحی دیسک کمر با لیزرعمل جراحی دیسک کمر با لیزر
تاریخ انتشار : 1395-11-09