هر آنچه باید در مورد پارگی منیسک زانو بدانید

پارگی منیسک به پارگی در غضروف جذب کننده ضربه (منیسک) زانو اطلاق می شود. ضایعات منیسک ها یا غضروفهای هلالی در مردان زیر 45 سال شایع است . پارگی معمولاً ناشی از چرخش زانو در حالتی که بصورت خم شده یا نیمه خم شده است می باشد. این ضایعه معمولاً بر اثر صدمات بازی فوتبال ایجاد می شود اما در افرادی که به حالت چمباتمه کار می کنند مثل کارگران ذغال سنگ نیز به طور شایعی دیده می شود. پارگی منیسک داخلی بسیار شایع تر از پارگی منیسک های خارجی می باشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

اهمیت منیسک زانو

منیسک یک قطعه بافت فیبری C شکل از جنس غضروف است که در برخی مفصل ها وجود دارد وبعنوان حائل بین استخوان ها و محافظ مفصل عمل می کند. منیسک همچنین بعنوان یک سیستم جاذب ضربه عمل می کند، به روان سازی مفصل کمک می نماید و باز و بسته شدن مفصل را تسهیل می نماید.

علل پارگی منیسک زانو

در کل پارگی منیسک بیشتر از پیچش یا خم شدن بیش از حد مفصل ناشی می شود. پارگی منیسک در جوانان به دو صورت زیر است که همه آنها به صورت یک شکاف طولی شروع می شوند. در صورتی که شکاف در تمام طول منیسک ادامه یابد پارگی دسته سطلی ایجاد می شود که در آن قطعات حاصله به هم چسبیده باقی می مانند. این شایعترین نوع پارگی است.

در این پارگی قطعه مرکزی به سمت میان مفصل جابجا می شود. در نتیجه کوندیل استخوان ران ( کوندیل = یک برآمدگی استخوانی در انتهای تحتانی استخوان ران می باشد ) از طریق شکاف منیسک روی سطح مفصلی استخوان درشت نی می چرخد. کوندیل استخوان ران به شکلی است که در هنگام راست شدن زانو، بیشترین فضای مفصل را اشغال می کند.

بنابراین با جابجائی قطعه دسته سطلی فضا محدود شده و زانو بطور کامل باز نمی شود به این پدیده، قفل شدن مفصل می گویند. در صورتی که پارگی طولی به کناره مقعر منیسک امتداد یابد یک زائده پایه دار ایجاد می شود. اگر در خلف باشد پارگی شاخ خلفی نامیده می شود. اگر پارگی در قدام باشد پارگی شاخ قدامی نامیده می شود. یک نوع پارگی هم در طی عمل جراحی توسط جراح ایجاد می شود که پارگی عرضی نامیده می شود. منیسکها رگ خونی ندارند بنابراین در هنگام پارگی آنها، خونریزی داخل مفصلی ایجاد نمی شود. اما مایع مفصلی در پاسخ به صدمه وارد شده ترشح می شود که باعث ورم مفصل می شود. احتمالاً پارگیهای منیسک به این علت که قطعات حاصل توسط این مایع جدا شده خودبخود ترمیم نمی یابند.

اگر می‌خواهید بدانید آرتروسکوپی چیست و در چه مواردی انجام میشود؟ ؛ کلیک کنید.

علائم پارگی منیسک زانو

1 ) علائم مربوط به پارگی منیسک داخلی :

2 ) علائم مربوط به پارگی منیسک خارجی :

تشخیص پارگی منیسک زانو

برای رسیدن به تشخیص توجه به علائم بالینی بسیار حائز اهمیت است . پزشکان پس از شک به پارگی منیسک برای اثبات تشخیص از آرتروگرافی ( ماده حاجب را به داخل مفصل تزریق نموده سپس با اشعه X عکس می گیرند ) و آرتروسکوپی ( با یک آندوسکوپ مخصوص داخل مفصل را می بیند ) استفاده می کنند .

پزشک تست مک موری را انجام خواهد داد.برای این تست ،شما به پشت می خوابید در حالیکه پاشنه پای صدمه دیده همراه ساق پای شما خم می باشد.فشار توسط دست پزشک به قسمت خارجی پا اعمال می شود و در حالیکه پا به سمت داخل می چرخد ساق راست میگردد (چرخش داخلی). درد یا تیک روی قسمت داخلی مفصل به معنی پارگی منیسک داخلی (مدیال) پا می باشد.

برای تست فشاری آپلی، پزشک شما را به پشت در حالیکه زانو 90 درجه خم شده، می خواباند. پای شما را با دو دستش می گیرد و آنرا به خارج می چرخاند (چرخش خارجی)، درحالیکه نیرویی رو به پایین به پاها اعمال می شود. زانو و ران پزشک برای نگه داشتن پاهای شما بکار می رود. درد در قسمت داخلی مفصل ممکن است دلیل بر پارگی منیسک داخلی (مدیال)باشد. تست بالوتمان برای افیوژن مفصلی (مایع مفصلی بیش از حد) در پارگیهای منیسک مثبت می شود، که دلیل بر تورم ناشی از تجمع مایع اطراف مفصل است.

سایر تست ها دال بر پارگیهای منیسک شامل:

کمک های اولیه پارگی منیسک زانو

احتیاطات پارگی منیسک زانو

پیشگیری از پارگی منیسک زانو

از روش های مناسب حین ورزش یا بازی استفاده کنید. بسیاری موارد پارگی منیسک قابل پیشگیری نیست.

درمان پارگی منیسک زانو

درمان صحیح پس از اثبات تشخیص برداشتن تمام منیسک می باشد. با پیشرفت تکنولوژی پزشکی امروز به جای شکافتن زانو از آرتروسکوپی برای خارج کردن منیسک پاره شده استفاده می نمایند.

برای کسب اطلاعات در مورد علائم و درمان آرتروز زانو چیست؟ ؛ کلیک کنید.



نظرات کاربران درباره این مطلب :انتظامی [ 1402-07-10 ]
دکترسلام بنده7 ماه پیش جراحی رباط صلیبی و منیسک زانو داشتم هنوزم درد دارم ونمیتونم کار بخصوصی که بهش فشار بیاد و انجام بدم و باشگاه رفتم رو بهم پیشنهاد دادن و فعلا دارم میرم ولی نمیدونم تا کی باید برم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان
درمان انواع اسکولیوزدرمان انواع اسکولیوز
تاریخ انتشار : 1402-05-11