تأثیر تزریق پی آر پی و کورتون در درمان آرنج تنیس بازان

تنیس البو نوعی تاندونیت یا تورم تاندون‌ها است که باعث درد در آرنج و بازو می‌شود. تاندون‌ها نوارهایی از بافت پیوندی هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان متصل می‌کنند. انجام هرگونه حرکات تکراری مچ و بازو باعث استفاده مکرر از تاندون‌های آرنج می‌شود و این اتفاق منجر به تورم تاندون‌ها می‌شود. تورم تاندون‌ها که با درد و حساسیت در قسمت خارجی آرنج همراه است، درنهایت منجر به بروز تنیس البو می‌شود. درد عمدتاً در جایی اتفاق می‌افتد که تاندون‌های عضلات ساعد به یک برآمدگی استخوانی در قسمت بیرونی آرنج متصل می‌شوند. درد ناشی از آن همچنین می‌تواند به ساعد و مچ دست نیز سرایت کند. این بیماری می‌تواند در هر سنی ظاهر شود؛ اما در حدود 40 سالگی شایع‌تر است. نشانه‌های بیماری تنیس البو معمولاً به تدریج ظاهر می‌شود و در عرض چند ماه شدت می‌یابد. این بیماری معمولاً با ضربه یا آسیب منفردی شروع نمی‌شود. مهمترین علامت بیماری درد و احساس سوزش در قسمت خارجی آرنج است. معمولاً قدرت مشت کردن دست هم کاهش پیدا می‌کند. گزینه‌های درمانی زیادی برای آرنج تنیس‌بازان وجود دارد. در بیشتر موارد، درمان شامل یک رویکرد تیمی است. پزشکان ارتوپد، فیزیوتراپیست‌ها و در برخی موارد جراحان برای ارائه مؤثرترین مراقبت‌ها با هم همکاری می‌کنند. اگر درمان‌های محافظه‌کارانه کمکی نکرد یا اگر علائم ناتوان‌کننده باشد، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد کند.

آنچه در این مطلب میخوانید

علت تنیس آلبو

نیس البو معمولاً با گذشت زمان ایجاد می‌شود و نوعی آسیب‌دیدگی ناشی از وارد‌کردن فشار عضلانی بیش‌از‌حد است. انقباض مکرر عضلات ساعد که برای صاف کردن و بالا بردن دست و مچ از آن استفاده می‌کنید، علت بروز این بیماری است. حرکات مکرر مانند گرفتن یک راکت در حین بازی و فشار به بافت باعث می‌شود عضلات در حالت کشش مداوم باشند و این اتفاق فشار زیادی به تاندون‌ها وارد می‌کند. این کشش مداوم در‌نهایت می‌تواند موجب بروز پارگی‌های میکروسکوپی شود.

در بعضی موقعیت‌ها با خم و راست شدن آرنج، عضله بر روی برجستگی‌های استخوانی ساییده می‌شود. این می‌تواند به مرور زمان باعث ساییدگی و پارگی تدریجی عضله شو‌د. تنیس البو همچنین می‌تواند ناشی از ورزش‌های زیر باشد:

علاوه بر این تنیس البو می‌تواند افرادی را که با فعالیت‌های زیر سروکار دارند، درگیر کند:

عوامل خطر تنیس البو

موارد زیر می‌توانند خطر ابتلا به تنیس البو را افزایش دهند:

سن: در حالی که آرنج تنیس‌بازان در هر سنی افراد را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، بیشتر در بزرگسالان بین 30 تا 50 سال شایع است.

ورزش: شرکت در ورزش‌های راکتی خطر ابتلا به آرنج تنیس بازان را افزایش می‌دهد، به خصوص اگر از تکنیک‌های صحیحی استفاده نکنید.

شغل: افرادی که مشاغلی با حرکات مکرر مچ دست و بازو دارند، بیشتر در معرض ابتلا به تنیس البو هستند. به عنوان مثال می‌توان به لوله‌کش، نقاش، نجار، قصاب و آشپز اشاره کرد.

عکس تزریق آرنج تنیس بازان

علائم تنیس البو

آرنج تنیس بازان باعث ایجاد درد و حساسیت در خارج از آرنج شما می‌شود. همچنین ممکن است در ساعد و پشت دستتان درد داشته باشید. درد آرنج ناشی از تنیس البو می‌تواند از ناراحتی خفیف در هنگام استفاده از آرنج تا درد شدید در هنگام ساکن بودن آرنج احساس شود. هنگام استفاده از دست، به ویژه برای حرکات پیچشی، درد بیشتر است. حرکات مکرر آرنج، مانند کشش مچ دست و فشار وارد کردن به آن، همچنین می‌توانند درد را بدتر کنند.

اگر دچار تنیس البو هستید، معمولاً موارد زیر را تجربه خواهید کرد:

  1. درد در خارج از قسمت بالایی ساعد درست زیر آرنج - درد همچنین ممکن است از ساعد به سمت مچ دست کشیده شود.
  2. درد هنگام بلند کردن اجسام یا خم کردن بازو
  3. درد هنگام نوشتن یا گرفتن اشیاء کوچک - برای مثال، هنگام نگه داشتن قلم
  4. درد هنگام چرخش ساعد - به عنوان مثال، هنگام چرخاندن دسته ی در یا باز کردن در یک شیشه
  5. درد و سفتی زمانی که به طور کامل بازوی خود را می‌کشید.
  6. مشکل ناشی از آرنج تنیس بازان معمولاً بین شش ماه تا دو سال طول خواهد کشید. با این حال، اکثریت مردم (90 درصد از افراد) در طول یک سال به طور کامل بهبود می‌یابند.

تشخیص تنیس البو

معاینه فیزیکی: پزشک فاکتورهای بسیاری را در رسیدن به تشخیص مد نظر قرار می‌دهد. این فاکتورها شامل نحوه بروز علائم بالینی، فاکتورهای خطر شغلی و شرکت در ورزش‌های تفریحی است.

پزشک درباره فعالیت‌هایی که باعث تشدید این عارضه می‌شوند و محل بروز علائم بالینی با شما صحبت خواهد کرد. اگر از ناحیه آرنج دچار مصدومیت شده‌اید حتماً پزشک را در جریان بگذارید.

اگر سابقه آرتریت روماتوئید یا بیماری عصبی دارید، به پزشک اطلاع دهید. در حین معاینه، پزشک از آزمایشات متنوعی استفاده می‌کند تا به تشخیص دقیق برسد.

عکس رادیولوژی: این آزمایش تصاویر واضحی از ساختارهای متراکم بدن همچون استخوان ایجاد می‌کند. ممکن است از عکس رادیولوژی برای بررسی احتمال وجود آرتروز آرنج استفاده شود.

اسکن MRI: اگر پزشک به این نتیجه برسد که علائم شما با مشکلی در گردن مرتبط است، اسکن MRI تجویز خواهد شد.

اسکن MRI جزئیاتی از بافت‌های نرم بدن را نشان می‌دهد و به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد که آیا فتق دیسک یا آرتریت گردن وجود دارد یا خیر. هر دو این عارضه باعث بروز درد بازو می‌شوند.

الکترومایوگرافی (EMG): پزشک برای بررسی وجود فشردگی عصبی الکترومایوگرافی را تجویز می‌کند. عصب‌های زیادی در آرنج وجود دارد و علائم فشردگی عصب شبیه به علائم تنیس البو هستند

درمان تنیس البو

پس از آنکه پزشک مطمئن شد شما به بیماری آرنج تنیس باز مبتلا شده‌اید، بسته به وضعیت و شدت بیماری، روش‌های درمانی مختلفی را به شما پیشنهاد می‌دهد تا علائم درد را بهبود ببخشید و باعث تسریع روند درمان شود. این روش‌ها عبارت‌اند از:

توقف تمامی فعالیت‌های سنگین

ابتدا از شما می‌خواهد که استراحت کنید و از تمامی فعالیت‌هایی که باعث فشار بیشتر به محل درد می‌شود، بپرهیزید.

تزریق آرنج تنیس بازان

ممکن است پزشک به این نتیجه برسد که درمان آرنج تنیس بازان با تزریق داروهایی مانند استروئیدها از جمله کورتیزون یا داروهای ضد التهاب انجام پذیرد. تزریق کورتون جزو درمان های اولیه در فاز حاد سندروم آرنج تنیس بازان محسوب می شود. پس از تزریق کورتون بیمار طی چند روز به طور کامل بهبود می یابد و درد بطور کامل درمان می شود.

امروزه تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا همان پی آر پی، برای درمان آرنج تنیس بازان در دست بررسی است و نتایج حاصل شده، امیدبخش بوده است. در این روش با در نظر گرفتن حداقل عوارض، نتایج چشمگیری به دست می آید و تا حد زیادی بیمار بهبودی پیدا می کند. پی آر پی روشی است که با گرفتن نمونه خون از بیمار شروع شده و در ادامه، نمونه خون در دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد و در نهایت محصول این فرآیند پلاسمای غنی از پلاکت بوده که مستقیم به آرنج تزریق می گردد.

لازم به ذکر است تزریق پی آر پی در کلینیک طب فیزیکی دکتر فرخانی انجام نمی شود و این مطلب صرفا جهت اطلاع رسانی تهیه گردیده است.

استفاده از داروهای تسکین درد و ضد التهابی

مسکن‌هایی مانند پاراستامول، در صورتی که درد خفیف داشته باشید، اثربخش خواهد بود. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن نیز برای کمک به کاهش التهاب، تجویز خواهد شد.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی نیز ممکن است در صورتی که بیماری شما شدید باشد، توصیه شود. شما باید برای اطمینان از عملکرد این روش درمانی، حتماً به بهترین متخصص مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است در صورت انجام روش‌های اشتباه فیزیوتراپی نه تنها بیماری شما بهبود نیابد، بلکه باعث بدتر شدن آن هم شود.

ماساژ درمانی

ماساژدرمانی محل آسیب‌دیده نیز ممکن است از دیگر روش‌های درمان برای بهبود بیماری شما باشد که از طرف پزشک، تجویز شود. این روش درمان کمک می‌کند تا درد و سفتی در قسمت آرنج و ناحیه بروز درد، کاهش یابد و دامنه حرکت بازوی شما، بهتر شود.

حرکات ورزشی

برخی مواقع پزشک انجام حرکات ورزشی زیر را برای درمان به شما پیشنهاد می‌دهد:

در برخی موارد، پزشک معالج استفاده از بریس و آرنج بند تنیس البو را به شما پیشنهاد می‌دهد که بهتر است از آنها استفاده کنید.

جراحی

آخرین راه حل و روش درمان، جراحی است. در این مورد پزشک عمومی شما را به پزشک متخصص و جراح ارجاع می‌دهد و جراح قسمت آسیب‌دیده تاندون را با عمل جراحی برمی‌دارد.

با کلیک روی لینک، درباره فواید راه رفتن در استخر و آب درمانی اطلاعات کسب کنید.



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :فرنوش قبادزاده [ 1402-08-07 ]
سلام آقای دکتر چه مشکلات اسکلتی عضلانی را می توان با پی آر پی PRP درمان کرد

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان