علت و درمان گردن درد با فیزیوتراپی و طب فیزیکی
درد گردن می تواند بر اثر عوامل متعددی مانند گرفتگی عضلات، کشیدگی رباط ها، آرتروز و یا گیرافتادگی عصب، ایجاد شود. در حدود 10 درصد از افراد بزرگسال، در مقطعی از زندگی خود دچار درد گردن می شوند. صرف نظر از علت بروز گردن درد، اغلب این بیماران می توانند درد خود را با استفاده از روش های درمانی غیرجراحی برطرف کنند. در این مقاله علل بروز گردن درد، نحوه ی ارزیابی بیماران و روش های درمانی موجود برای رفع گردن درد که بیش از همه متداول هستند، مرور می شود.

بسیار مهم است که برای درمان درد گردن، در ابتدا علت اصلی بروز درد بررسی شود. در صورتی بروز آسیب های شدید سر و گردن، عدم توانایی در کنترل ادرار و مدفوع، درد شدید گردن، گزگز و سوزن سوزن شدن دست ها یا پاها و یا بروز گردن درد که با گذشت چند هفته از درمان خانگی بهبود نیافته است، لازم است که به یک متخصص طب فیزیکی مراجعه کنید. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی از روش های مختلف و موثری همچون درمان های دستی، ورزش درمانی، لیزرتراپی ، تزریق ها و سایر روش های دیگر برای درمان مشکلات ماهیچه ای و اسکلتی و رفع درد اندام های مختلف بدن همچون درد گردن استفاده می کنند.
برای دریافت مشاوره جهت اطلاع از روش های درمان درد گردن و مشکلات آن و یا رزرو نوبت می توانید با ما از طریق شماره های 03132367465 و 03132330382 تماس حاصل فرمایید.
آناتومی گردن

- گردن یا در واقع همان ستون فقرات گردنی از 7 مهره ی مربعی شکل به نام مهره های گردنی تشکیل شده است که یکی پس از دیگری، بر روی یکدیگر قرار گرفته اند.
- اولین مهره ی گردنی از بالا C1 نام دارد و به همین ترتیب مهره های دیگر C2 و C3 نام دارند و آخرین مهره نیز C7 است.
- این مهره ها همراه با رباط های گردنی و عضلات گردن از کانال نخاعی که طناب نخاعی از درون آن عبور می کند، محافظت می کنند.
- در بین هر یک از مهره های گردنی یک دیسک قرار دارد که موجب جذب فشارهای وارده به گردن می شود.
- مستقیما بعد از استخوان ها و دیسک های ستون فقرات، یک حلقه ی محکم و فشرده از رباط ها قرار دارد. این بافت ضخیم و محکم، مستقیما به استخوان ها متصل است و موجب می شود که حرکت مهره های ستون فقرات بر روی یکدیگر محدود شود.
- بلافاصله بعد از ستون فقرات گردنی عضلت کوچکی قرار دارند و بعد از این عضلات کوچک، گروه های عضلانی بزرگی قرار دارند که در واقع لایه ی بعدی محافظتی ستون فقرات محسوب می شوند.
- این عضلات مسئول بالا نگه داشتن سر، قرار دادن سر و گردن در موقعیت مناسب و پشتیبانی از حرکات گردن هستند.
علل درد گردن
ممکن است شما خودتان علت بروز گردن درد را بدانید، برای مثال تصادف ماشین یا زمین خوردن و یا فشار بیش از حد به گردن در حین تمرین. اسپاسم عضلانی ، یکی از شایع ترین علل درد گردن است که بر اثر عوامل زیر ممکن است ایجاد شود:
- قرار گرفتن سر و گردن شما در یک موقعیت نامناسب برای مدت طولانی
- انجام حرکات مکرر و یا شدید سر و گردن
- استرس و اضطراب
- آرتروز گردن و ستون فقرات
- کشیدگی عضلات بر اثر آسیب دیدگی
- خوابیدن با بالشتی که بیش از حد بزرگ یا کوچک است.
سایر علل گردن درد عبارتند از:
- گیرافتادگی عصبها
- التهاب غدد لنفاوی
- اختلالات استخوانی
- تومور
- التهاب تیروئید
علائم
درد و خشکی یا گرفتگی گردن از شایع ترین علائم بروز مشکلات گردن هستند. درد گردن ممکن است در قسمت میانی یا کناره های گردن باشد و همچنین ممکن است این درد تا شانه، کتف و بالای قفسه ی سینه نیز ادامه داشته باشد. در صورتی که گرفتگی گردن به طور ناگهانی ایجاد شده باشد و هر دو شانه ی شما نیز خشک و بی حرکت شده باشند، این وضعیت می تواند نشان دهنده ی وحود بیماری یا مشکل جدی باشد. همچنین در صورتی که در بازوها و دستان خو د احساس گزگز و سوزن سوزن شده دارید، احتمالا یکی از شاخه های عصبی در گردن شما دچار گیرافتادگی شده و تحت فشار است.
تشخیص
برای معاینه ی شخص مبتلا به گردن درد، اولین کاری که پزشک انجام می دهد این است که توانایی بیمار در حرکت دادن سر به طرفین و عقب و جلو را بررسی کند. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی همچنین نحوه قرارگیری سر و گردن و ستون فقرات و همچنین شانه های بیمار را ارزیابی می کند. او عضلات گردن، سر، بالای کمر و شانه ها را لمس می کند تا نقاط دردناک، حساس به لمس یا نواحی که دچار گزگز و بیحسی شده اند را شناسایی کند.
در برخی از موارد ممکن است انجام آزمایشات و تست های تشخیصی بیشتر مانند عکسبرداری رادیوگرافی، سی تی اسکن، اسکن ام آر آی یا تست نوار عصب و عضله تجویز شود.
درمان گردن درد
در اغلب موارد می توان با به کارگیری درمان های معمول و غیرجراحی مانند مصرف داروهای مسکن، کمپرس سرد، کمپرس گرم، ماساژ و انجام ورزش های کششی و تقویتی گردن درخانه، گردن درد را برطرف نمود. در صورتی که با وجود انجام این درمان ها و گذشت چند هفته، درد شما هیچ بهبودی پیدا نکرد، لازم است به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما را ارزیابی کند.
تسکین درد
داروی استامینوفن یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (مانند ناپروکسن و ایبوبروفن) میتوانند در تسکین درد خفیف تا متوسط گردن موثر باشند.
گرمادرمانی و سرمادرمانی
برای برخی از بیماران، گذاشتن کمپرس سرد می تواند درد گردن را تسکین دهد. می توان کمپرس سرد را مستقیما روی ناحیه دردناک از گردن قرار داد. کمپرس سرد در کاهش درد عضلانی گردن موثر است. شما همچنین می توانید سرمادرمانی مرطوب را برای 10 الی 15 دقیقه انجام دهید، برای این منظور می توانید دوش آب گرم بگیرید، در وان آب گرم حمام کنید و یا یک حولهی خیس که در مایکروویو قرار داده شده است را روی گردن خود بگذارید. البته در نظر داشته باشید که در موارد بروز آسیب دیدگی، در مراحل اولیه و در فاز حاد آسیب دیدگی باید از کمپرس سرد استفاده شود. برای بیمارانی که تحمل سرمای کمپرس سرد را ندارند، می توان از کمپرس گرم استفاده کرد.
فیزیوتراپی
بسیاری از متخصصین و پزشکان از جمله متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی می توانند با درمان فیزیکی عضلات، بافت های نرم و همچنین مفاصل گردن، درد گردن را برطرف کنند.
درمان های فیزیکی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
- ماساژتراپی
- گرما درمانی
- اولتراسوند
- تحریک مغناطیسی مغز (TMS )
- شاک ویوتراپی
- لیزرتراپی
- مگنت تراپی
- تکارتراپی
درمان های دستی و جااندازی مفاصل گردن نباید در بیماران مسن و افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی گردن، انجام شود.
تمرینات کششی
بعد از بروز آسیب دیدگی گردن لازم است که با انجام تمریناتی، دامنه ی حرکتی گردن مجددا بازیابی و حفظ شود. برای این منظور باید حرکات کششی و قدرتی گردن انجام شوند. درصورتی که دچار عارضه گیرافتادگی عصب در کردن هستید و خصوصا اگر در دست یا بازوی خود احساس گزگز و بی حسی دارید، این تمرینات را انجام ندهید، مگر اینکه متخصص طب فیزیکی و توانبخشی انجام این تمرینات را به شما توصیه کرده باشد.
پرکاربردترین تمرینات کششی گردن در ادامه آورده شده است:
خم کردن گردن

چرخش شانه

چرخش گردن

حرکت گردن به طرفین

خم شدن به پهلو از بالای کمر

بیوفیدبک
در روش بیوفیدبک بیمار تکنیک هایی را برای کنترل عملکردهای خاص بدن خود مانند انقباض های عضلانی می آموزد. با کنترل کردن این عملکردها بیمار می تواند به طور ارادی درد خود را تسکین دهد. روش بیوفیدبک برای بیماران مبتلا به دردهای مزمن و مداوم گردن و کشیدگی عضلات گردنی استفاده می شود. مطالعات نشان داده اند که روش بیوفیدبک می تواند در تسکین دردهای مزمن گردن موثر باشد.
بریس و گردنبند طبی
گردنبند طبی نرم از تکه ای فوم نرم تشکیل شده است که دور تا دور آن با پارچه پوشانده شده است. گردنبند طبی به طور کامل گردن را می پوشاند و از سر و گردن محافظت می کند. البته استفاده از گردنبند طبی باید به صورت موقت باشد و استفاده ی بلندمدت از آن توصیه نمی شود، چرا که این کار می تواند موجب ضعیف شدن عضلات گردن و در نتیجه طولانی شدن دوره ی بهبودی شود.
درمان با تزریق
تزریق تریگر پوینت یا نقاط ماشه ای ، به معنای تزریق ماده ی بی حس کننده (مانند لیدوکائین) در نقاطی از عضله است که دچار گرفتگی و انقباض شده و دردناک است (همان نقاط ماشه ای). در صورتی که سایر درمان ها مانند ماساژ و انجام تمرینات کششی و تقویتی موثر نباشند ممکن است انجام تزریق تریگر پوینت تجویز شود. از آنجایی که تزریق استروئید در گردن با خطر آسیب عضلانی همراه است، این تزریقات در ناحیه گردن انجام نمی شوند. در طب فیزیکی وتوانبخشی از روشهای اوزون تراپی و تزریقPRP نیز در درمان مشکلات و آسیب بافتها و رفع دردهای گردنی ناشی از آنها نیز استفاده می شود.
تحریک الکتریکی
تحریک الکتریکی عصبها یا TENS روشی است که در آن از یک جریان التریکی ضعیف که از طریق پوست به بدن اعمال می شود، به منظور کاهش درد و افزایش قدرت و حرکت پذیری عضلات استفاده می شود.
تراکشن گردن
در روش تراکشن یا کشش ستون فقرات از وزنه های مخصوصی برای کشیدن مهره های ستون فقرات و قرار دادن آنها در راستای صحیح استفاده میشود.
تغییر سبک زندگی
کاهش میزان استرس: کاهش استرس می تواند از عود کردن مجدد درد گردن جلوگیری کند. استفاده از تکنیک های ریلکسیشن می تواند استرس ها و تنشهای اسکلتی-عضلانی بدن را برطرف کند.
بهبود نحوه ی قرارگیری بدن: قرارگیری بدن در حالت خاصی یا انجام دادن برخی از فعالیت ها موجب وارد شدن فشار مداوم به گردن میشوند و بنابراین لازم است از این موارد اجتناب کنید:
- از نشستن در یک حالت ثابت برای مدت زمان طولانی خودداری کنید. برای مثال در صورتی که پشت میز کار خود می نشینید، به طور مرتب استراحت های 5 دقیقه ای برای خود تعیین کنید.
- استفاده از کوله پشتی سنگین و غیراستاندارد، استفاده از کیف های شانه ای و بغل کردن کودک موجب فشار به بالای کمر می شود. تا جای ممکن از انجام دادن این کارها خودداری کنید.
- کارهایی که در بالای سر انجام می شود را برای مدت زمان طولانی ادامه ندهید.
- در هنگام نشستن و ایستادن بدن خود را در حالت مناسبی قرار دهید به این صورت که سر خود را بالا و صاف بگیرید و شانه های خود را عقب دهید و پایین بگیرید.
- در هنگام خوابیدن گردنتان را در حالتی خنثی قرار دهید به این صورت که در حالت خوابیده به کمر یک پشتی کوچک پشت گردن خود قرار دهید و در حالت خوابیده به پهلو به اندازه ی کافی پشتی زیر سر خود بگذارید تا گردن شما با سایر قسمت های بدن هم راستا شود.
جراحی
در اغلب موارد ابتلا به گردن درد، نیازی به انجام جراحی نیست و در واقع انجام جراحی کمکی به بیمار نمی کند. اما در موارد گیرافتادگی عصب و بیرون زدگی دیسک گردن و بعد از گذراندن یک دوره درمان های فیزیکی و غیرجراحی، درصورتی که سایر روشها موثر نباشند، ممکن است نیاز به انجام جراحی باشد. افرادی که دچار دردهای مزمن گردن هستند و با انجام درمانهای گفته شده در بالا بهبود پیدا نکرده اند لازم است که به یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی معرفی شوند.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علت و درمان گرفتگی، خشکی و اسپاسم عضلات و رگ گردن
تاریخ انتشار : 1395-11-02تاریخ بروز رسانی : 1401-10-08 -
چگونه از بروز ديسک گردن پيشگيری كنيم؟
تاریخ انتشار : 1392-04-05تاریخ بروز رسانی : 1401-10-12 -
رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلات گردن در تصادفات
تاریخ انتشار : 1395-12-22تاریخ بروز رسانی : 1401-10-06 -
از بین بردن درد گردن با ۳ حرکت ورزشی
تاریخ انتشار : 1392-06-03تاریخ بروز رسانی : 1401-10-10 -
بررسی اصول درمانی و علائم اسپونديلوز گردن
تاریخ انتشار : 1392-02-30تاریخ بروز رسانی : 1401-10-13
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .