علل و درمان بدون جراحی تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاعی مشکلی است که بر اثر باریک شدن کانال نخاعی در ستون فقرات ایجاد می شود و اغلب در افراد بالای 50 سال بروز می کند. تنگی کانال نخاعی موجب بروز درد و عوارض دیگر می شود. در اغلب بیماران، علت تنگ شدن کانال نخاعی، تغییرات ناشی از ابتلا به آرتروز ستون فقرات می باشد. در این حالت، فضاهای باز بین مهره ها کوچک تر و کوچک تر می شوند و این موضوع باعث گیرافتادگی طناب نخاعی و شاخه های عصبی اطراف آن می شود. تحت فشار قرار گرفتن عصبها موجب بروز علائمی مانند درد، گزگز و سوزن سوزن شدن و بیحسی دست و پاها می شود. روش های درمانی غیرجراحی و تمرینات بسیاری وجود دارند که بیماران کمک می کنند درد خود را تسکین دهند.

خوشبختانه روش های درمانی بسیاری برای تسکین یا برطرف کردن درد ناشی از تنگی کانال نخاعی وجود دارد که به شما کمک می کنند به زندگی سالم و عادی خود بازگردید و به فعالیت های همیشگی خود بپردازید. متخصصین طب فیزیکی وتوانبخشی به طور ویژه برای درمان غیرجراحی دردهای مفصلی، عصبی و آسیب های ورزشی آموزش دیده اند.

آنچه در این مطلب میخوانید

علل تنگی کانال نخاعی

شایع ترین علت بروز تنگی کانال نخاعی ، آرتروز ستون فقرات است. آرتروز ستون فقرات موجب تحلیل رفتن غضروف بین مفصلی در ستون فقرات و تشکیل زائده های استخوانی می شود. آرتروز ستون فقرات می تواند باعث بروز تغییراتی در دیسک های بین مهره ای، ضحیم شدن رباط های ستون فقرات و خارهای استخوانی شود. تمامی این موارد می توانند باعث فشار به طناب نخاعی و شاخه های عصبی شوند.

سایر علل تنگی کانال نخاعی عبارتند از:

برخی از بیماران از بدو تولد با مشکل تنگی کانال نخاع و یا سایر بیماری هایی که منجر به تنگی کانال نخاعی می شوند، به دنیا می آیند. در این دسته از افراد، بیماری زمینه ای که به آن مبتلا هستند معمولا در حدود سن 30 تا 50 سالگی شروع به ایجاد علائم تنگی کانال نخاعی می کند.

علائم تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاعی معمولا باعث بروز درد در گردن و کمر می شود. تمامی افرادی که به تنگی کانال نخاعی دچار هستند، دچار علائم آن نمی شوند. اما در صورتی که علائم تنگی کانال نخاعی بروز کنند، معمولا شامل خشکی کمر، احساس گزگز و سوزن سوزن شدن و درد کمر می شوند.

سایر علائم مشخص تنگی کانال نخاعی عبارتند از:

متخصصین طب فیزیکی در کلینیک طب فیزیکی وتوانبخشی دکتر فرخانی به نحو موثری با شما تعامل می کنند تا بررسی دقیق شرح حال و سوابق پزشکی شما و انجام معاینات فیزیکی و تست های دیگر، علت دقیق تنگی کانال نخاعی را تشخیص دهند. سپس یک برنامه ی درمانی اختصاصی با توجه به شرایط شما تدوین می شود و فیزیوتراپیست ما نیز بر روند درمانی شما نظارت کامل خواهد داشت. بدین ترتیب شما می توانید درد خود را برطرف نموده و دوباره به زندگی عادی خود بازگردید. ما همچنین در روند درمان به نحوی با بیماران خود تعامل میکنیم تا تعیین کنیم کدام یک از تمرینات کششی موجب بهبود کارایی مفصلی آنها می شود و به آنها کمک می کنیم با استرس ها و تنش هایی که معمولا بر اثر درد ناشی از تنگی کانال نخاعی ایجاد می شود، مقابله کنند. در صورتی که از علائم ناشی از تنگی کانال نخاعی (که در ادامه به آن میپ ردازیم) رنج می برید، ما میتوانیم به شما کمک کنیم. شما می توانید از طریق شماره های 32367465 - 031 و 32330382 - 031 با ما تماس بگیرید.

تست و تشخیص تنگی کانال نخاعی

زمانی که به متخصص طب فیزیکی مراجعه می کنید، او به شرح حال شما گوش می کند و سوالاتی در مورد سوابق پزشکی شما می پرسد. در ادامه در صورتی که پزشک احتمال دهد به تنگی کانال نخاعی مبتلا هستید، حداقل یکی از تستهای تشخیصی زیر را تجویز می کند:

درمان تنگی کانال نخاعی

متخصصین طب فیزیکی وتوانبخشی در ابتدا درمان شما را با روش های غیرجراحی و غیرتهاجمی آغاز می کند. این روش ها عبارتند از:

داروهای مسکن متداول مانند آسپرین، استامینوفن و ایبوبروفن می توانند به طور موقتی درد بیمار را تسکین دهند. دوزهای پایین این داروها بدون نسخه ی پزشک قابل تهیه هستند. سایر داروها مانند شل کننده ی عضلات و داروی ضد تشنج، سایر علائم ناشی از تنگی کانال نخاعی (مانند اسپاسم عضلانی و آسیب عصبی) را درمان می کنند.

برای درمان درد بسیار شدید و حاد کمر که تا پایین پاها منتشر می شود می توان در اطراف شاخه های عصبی درگیر و یا در خارجی ترین غشای پوشاننده ی طناب نخاعی، داروی کورتیکاستروئید تزریق کرد.

برای تسکین موقتی درد میتوان در نزدیکی عصب های درگیر داروی بیحس کننده تزریق کرد. این تزریق که اصطلاحا به آن تزریق بلوک عصبی گفته می شود، باید با دقت زیاد انجام شود.

شکل گیری روش های درمانی نوین و کم تهاجمی مانند تزریق اوزون یا اوزون تراپی موجب شده که با اجتناب از میزان بسیار قابل توجهی از عوارض ناشی از جراحی باز، بتوان درد بیمار را کاهش داده و کیفیت زندگی آن ها را بهبود داد. تزریق اوزون در مواردی که تنگی کانال نخاعی ناشی از تداخل بافتهای نرم باشد، موثر خواهد بود. اما در صورتی که تنگی کانال نخاعی بر اثر تداخل بافت های استخوانی باشد، لازم است که بافت استخوانی اضافی، آزادسازی شود.

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP ) به ایجاد ثبات در ستون فقرات کمک می کند. عدم وجود ثبات در مفاصل ستون فقرات موجب بروز آرتروز می شود که شایع ترین عامل ابتلا به تنگی کانال نخاعی است. علاوه بر این، با ایجاد ثبات در مفاصل ستون فقرات با استفاده از این روش که در ان از موارد طبیعی استفاده می ود، علت زمینه ای تنگی کانال نخاعی درمان می شود و علائم بیمار بهبود پیدا می کنند.

ممکن است پزشک برای کمک به شما جهت حرکت کردن راحت تر، استفاده ازکمربند کمری، بریس یا واکر را تجویز کند. بریس یا کمربند از ستون فقرات پشتیبانی می کند و بدین ترتیب به بیمار کمک می کند که به راحتی حرکت کند.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی میتواند با کمک روشهای درمان کایروپراکتیک و درمان دستی، اجزای ستون فقرات را اصطلاحا جااندازی کند تا حرکات ستون فقرات به حالت عادی بازگردد. متخصص طب فیزیکی همچنین ممکن است از روش تراکشن برای ایجاد نیروی کشش قوی استفاده کند تا فضای بین مهره ها را افزایش داده و بدین ترتیب فشار وارد شده بر روی عصب های درگیر را برطرف کند. تحقیقات نشان داده اند که انجام درمان های کایروپراکتیک به اندازه ی سایر روش های درمای غیرجراحی که برای کمردرد حاد به کار می روند، می توانند موثر باشد.

ورزش و فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی

شما می توانید با انجام منظم ورزش، انعطاف پذیری، قدرت بدنی و توانایی حفظ تعادل خود را بهبود دهید.پزشک ممکن است انجام برخی تمرینات و یا گذراندن یک دوره ی فیزیوتراپی را برای شما تجویز کند.انجام این کار کمک می کند که شما توانایی تحرک پذیری ستون فقرات خود را حفظ کنید و با تقویت عضلات شکم و کمر و بالا بردن استقامت آنها به ثبات بیشتر ستون فقرات کمک کنید. متخصصین طب فیزیکی ممکن است انجام ورزش و فیزیوتراپی را با روش هایی مانند درمان دستی (برای رفع فشار از روی ستون فقرات) و لیزرتراپی ترکیب کنند تا برنامه ی درمانی موثر، غیرتهاجمی و بدون درد برای رفع تنگی کانال نخاعی ارائه دهند.

برای تسکین درد ناشی از تنگی کانال نخاعی می توانید برخی اقدامات را در خانه انجام دهید:



درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
نظرات کاربران درباره این مطلب :سلطانی [ 1402-08-20 ]
سلام دکتر من گردن دردو کتف دردشدیدداشتم رفتم دکتر ارتوپدی ام ارای و نوارعصب وسی تی اسکن نوشتن برام انجام دادم گفتن تنگی کانال نخاعی گردن دارم و نیاز به عمل باید چه اقداماتی انجام بدم ؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان
عمل جراحی دیسک کمر با لیزرعمل جراحی دیسک کمر با لیزر
تاریخ انتشار : 1395-11-09