خواب رفتگی دست و پا زنگ خطر است

خواب رفتگی دست و پا یکی از مشکلاتی است که ممکن است در هر دوره ای برای افراد مختلف اتفاق بیافتد. خواب رفتگی دست و پا با نشانه هایی چون سوزن سوزن شدن اندام ها و بی حس دست و پا همراه است. در بسیاری از موارد قرار گرفتن دست و پا در یک حالت به مدت طولانی باعث خواب رفتگی می شود؛ اما ممکن است خواب رفتگی دست و پا نشان دهنده یک بیماری خاص یا اختلالی در بدن باشد که درمان آن تنها از طریق پزشک متخصص امکان پذیر است. به همین علت بهتر است از یک متخصص برای درمان کمک گرفته شود. خواب رفتن دست و پا یک نشانه اورژانسی نیست که نیاز به مراجعه سریع به بیمارستان داشته باشد، با این وجود اگر با علائمی مثل ضعف یا بی‌حسی ناگهانی در دست و پا به ویژه در یک سمت بدن، مشکلات صحبت کردن و درک مفهوم صحبت دیگران، گیجی، رنگ پریدگی چهره، تاری در دو چشم، سردرد ناگهانی شدید و از دست دادن تعادل همراه است سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

احساس خواب رفتگی در اندامها یا هر قسمتی از بدن یک احساس غیرطبیعی و همراه با سایر شکایات حسی نظیر سوزن سوزن شدن، گزگز و مور مور شدن یا احساس سوزش است. بیشتر موارد حس سوزش و سوزن سوزن شدن در هنگامی که اندامها بیحس شده است، علامتی بیخطراست و نشان دهنده این حالت است که عصبی در این ناحیه تحت فشار است ودر صورت تغییر وضعیت طی چنددقیقه عصب به حالت طبیعی برمی گردد. از دیگر دلایل بیحسی اندامها افزایش تهویه تنفسی است که در شرایط اضطراب آور ایجاد شده ولی درمواردی که بیحسی ناگهانی و غیر قابل توجیه روی میدهد ممکن است، علامتی از یک بیماری جدی باشد کهمیبایست تحت بررسیهای دقیق قرار گیرد

از علل جدی بیحسی میتوان به نقص جریان خون، روماتیسم مفصلی، اسکلروز مولتیپل، ام اس ناراحتیهای ستون فقرات، دیسک گردن، دیابت و سندرم تونل کارپ اشاره کرد. بیحسی میتواند یافتهای هشدار دهنده باشد از یک سکته مغزی قریب الوقوع یا حملات گذرای ایسکمیککه یک سکته مغزی کوچک است و به طور گذرا و موقتی علایمی نظیر فلج و تاری دید را ایجاد میکند. اینحملات گذرا بدون درمان مناسب به سکته کامل منجر شده وممکن است عوارض جسمی و ذهنی دائمی ایجادمیکند.

آنچه در این مطلب میخوانید

علت خواب رفتن انگشتان دست

طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام گرفته است، سندرم تونل کارپال یکی از علل شایع خواب رفتگی انگشتان دست است. تونل کارپال یک گذرگاه باریکی ‌است که از مرکز مچ دست عبور می‌کند. عصب میانی از این قسمت عبور می‌کند و گیرافتادگی عصب می‌تواند باعث بی حسی، خارش یا درد در انگشتان شما بشود. سندرم تونل کارپال به‌ شکلی است که باعث بی حسی انگشتان هنگام خوابیدن می‌شود و همچنین بیمار احساس خواب رفتگی در انگشتان دست دارد.

نوروپاتی زمانی ایجاد می‌شود که فشار روی عصب باشد و منجر به ضعف، بی حسی و همچنین خواب رفتگی شود. سندرم تونل کارپال نیز نوعی فشرده شدن نوروپاتی است. گاهی ممکن است عصب به‌دلیل آسیب دیدگی، بزرگ شدن رگ‌های خونی، ضخیم شدن عضلات یا کیست‌هایی که در نزدیک عصب رشد می‌کند، تحت فشار قرار گیرد. زمانی که عصب در قسمت‌هایی مانند مچ دست، آرنج، بازو یا گردن فشرده شود، می‌تواند عارضه‌هایی مانند بی حسی یا خواب رفتگی در انگشتان دست ایجاد کند.

نوروپاتی محیطی بسته به اعصابی که روی آن تأثیر می‌گذارد، علائم مختلفی ایجاد می‌کند. از دست دادن حس در انگشتان می‌تواند یکی از این علائم باشد. دلایل زیادی برای ایجاد نوروپاتی محیطی وجود دارد.

گاهی این عارضه می‌تواند به‌صورت ژنتیکی یا به‌صورت اکتسابی ایجاد شده باشد. دلایل نوروپاتی نوع اکتسابی به شرح زیر است:

  1. دیابت
  2. مصرف بیش از حد و طولانی مدت الکل
  3. کمبود ویتامین B12
  4. بیماری مزمن کبدی و کلیوی
  5. کم کاری تیروئید
  6. و آسیب‌های دیگر

فیبرومیالژیا نوعی اختلال است که باعث می‌شود در هر قسمت از بدن خود احساس درد، بی حسی و گزگز داشته باشید.

سندرم درد میوفاشیال یک مشکل اسکلتی عضلانی است که می‌تواند منجر به درد عضلانی یا درد ارجاعی در سایر قسمت‌های بدن شود. محققان بر این باورند که این بیماری می‌تواند باعث بی حسی دست و بازو نیز شود.

برخی از پزشکان معتقدند که مصرف برخی از داروها برای درمان سرطان باعث سوزن سوزن شدن و بی حسی در دست‎های بیمار می‌شود. این عوارض می‌تواند به‌صورت دائمی یا موقتی در فرد ایجاد شود.

دلایل شایع دیگر در خواب رفتن انگشتان دست:

آیا خواب رفتن دست و پا خطرناک است؟

در صورتی که این خواب رفتگی با علائم دیگر همراه باشد، می‌تواند خطرناک و نگران کننده باشد. این علائم عبارتند از:

روش‌های درمان خواب رفتگی دست و پا

درمان خواب رفتن دست و پا به تشخیص دقیق نوع و علل اختلال مورد نظر بستگی دارد، هرچقدر زمینه‌ی بروز مشکل درست‌ و دقیق‌تر تشخیص داده شود درمان مؤثرتر خواهد بود. همچنین در صورت مراجعه به‌موقع به پزشک و پیگیری دقیق، احتمال این‌که سلول‌های عصبی محیطی از بین نرفته باشند، بیشتر است و می‌توانند دوباره‌ ترمیم شوند.

1. ماساژ درمانی و کمپرس گرم

درصورتی که علت بی‌حسی و گزگز کردن مشکلات گردش خون باشد، کمپرس گرم از طریق تحریک بیرونی سیستم گردش خون و مایعات لنفاوی باعث افزایش گردش خون و بهبود عملکرد اعصاب می‌شود و احساس بی‌حسی و یا خواب رفتگی دست و پا را درمان می‌کند. برای این‌کار یک حوله داغ یا کیسه‌ی آب گرم را به مدت 5-7 دقیقه در مناطق آسیب دیده قرار دهید و بعد از برداشتن چند دقیقه محل را ماساژ دهید. درصورتی‌که تا سه بار در روز این کار را تکرار کنید، درد و بی‌حسی به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

2. درمان خواب رفتن دست و پا با نمک اپسوم

نمک اپسوم یا نمک حمام نیز به عنوان یک درمان مؤثر خواب رفتن دست یا پا پیشنهاد می‌شود. منیزیم موجود در آن خاصیت کاهش دهندگی التهاب دارد. پس ضماد کردن آن بر اعصاب آسیب دیده و ملتهبی که باعث ایجاد احساس سوزن شدن می‌شود بسیار مؤثر خواهد بود. برای انجام این کار یک فنجان نمک اپسوم را به وان پر از آب اضافه کنید و حدود 20 دقیقه بدنتان را در محلول آب و نمک غوطه ورنمایید و سپس حمام کنید. با انجام روزانه یک بار، گردش خون در بدن افزایش می‌یابد و به دنبال آن احساس سوزن سوزن شدن و خواب‌رفتگی‌ کاهش می‌یابد.

3. درمان دارویی خواب رفتن دست و پا

تغییر رژیم غذایی و مصرف مکمل‌ها با تشخیص پزشک علائم را کاهش می‌دهد. همچنین در صورت دردهای شدید ممکن است تشخیص پزشک نیاز به مسکن‌ و یا درمان‌های موضعی باشد. حتی در مواردی متخصصان درد می‌توانند با کاشت بلوک‌های عصبی یا پمپ‌های درد اقدام به رفع مشکلات اساسی که باعث بی‌حسی و خواب رفتن دست و پا می‌شوند نمایند.

4. رفع خواب رفتگی بدن با توانبخشی فیزیکی

درصورتی که موارد بالا میزان خواب رفتگی را کنترل نکند و همچنان فعالیت های روزمره مختل باشد، ارجاع به پزشک ارتوپد می‌تواند راهگشا باشد. در این روش با استفاده از یک برنامه توانبخشی، تمرینات یا روش‌هایی می‌توانید تعادل بدنتان را حفظ کنید و از پس کارهای روزمره‌ی خود برآیید.

5. درمان خواب رفتن دست و پا با طب سوزنی

پزشک با تعیین علت بی‌حسی و سوزن سوزن شدن دست و پا از طریق سابقه‌ی دقیق سلامتی‌ و با انجام یک معاینه دقیق فیزیکی، می‌تواند از طب سوزنی استفاده کند که در بیشتر موارد بی حسی و سوزن سوزن شدن دست و پا خیلی خوب به درمان‌های طب سوزنی پاسخ می‌دهند.



نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی در اصفهان
علت زانو درد در جوانی چیست؟علت زانو درد در جوانی چیست؟
تاریخ انتشار : 1402-08-30
عمل جراحی دیسک کمر با لیزرعمل جراحی دیسک کمر با لیزر
تاریخ انتشار : 1395-11-09